Σας Προτείνουμε


Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Η Hellas του πλανήτη Άρη!

Δημοσιεύτηκε : 3/16/2012 |

Την πεποίθηση ότι ο Άρης διέθετε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, εκφράζουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες.

Μία τέτοια περιοχή εντόπισαν αμερικανοί ερευνητές του Planetary Science Institute της Tucson κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατάρτιση γεωλογικών χαρτών του κόκκινου πλανήτη. Τα ιζηματογενή πετρώματα που ανακάλυψαν βρίσκονται στην Hellas του πλανήτη Άρη!



Τι είναι η περιοχή Hellas Planitia
Η περιοχή με την ονομασία Hellas Planitia, βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη Αρη. Πρόκειται για έναν τεράστιο κρατήρα που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε ύστερα από πρόσκρουση με μετεωρίτη στις απαρχές του Ηλιακού μας Συστήματος. Η διάμετρος του ξεπερνάει τα 2.000 χλμ. και το βάθος του φτάνει τα 9χλμ., ενώ το ονομά του το οφείλει στον Τζιοβάνι Σκιαπαρέλι.
Τι σημαίνουν τα νέα ευρύματα


Οι αμερικανοί επιστήμονες όταν έκαναν την ανακάλυψη ανακοίνωσαν ότι τα ιζηματογενή πετρώματα, υποδηλώνουν ότι κάποτε υπήρχε στην περιοχή μεγάλη θαλάσσια έκταση. Υπολογίζουν ότι η περιοχή πρέπει να καλύπτονταν από θάλασσα πριν από 3,5-4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μία χρονική περίοδο που, για πολλούς επιστήμονες, οι συνθήκες στον Άρη ήταν πολύ πιο ευνοϊκές για την εξέλιξη της ζωής απ’ό,τι ήταν στη Γη.
Επειδή τα ευρήματα αυτά είναι σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες της λεκάνης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι νεώτερες έρευνες θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν πού κατέληξε όλο αυτό το νερό και πώς άλλαξε το κλίμα στον Άρη.
Τελικά υπήρχαν ή όχι ωκεανοί στον Άρη;

Δεν είναι πρώτη φορά που επιστήμονες προτείνουν ότι ο Άρης πριν πολλά εκατομμύρια χρόνια ήταν καλυμμένος από μεγάλους ωκεανούς. Σχετικές ανακοινώσεις για ύπαρξη παχιάς ατμόσφαιρας, πλούσιας σε διοξείδιο του άνθρακα, έχουν προκαλέσει στο παρελθόν προβληματισμό και διαφωνίες!

Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε όταν εξατμίστηκαν οι ωκεανοί το διοξείδιο του άνθρακα θα έπρεπε να έχει μετατραπεί σε ανθρακικο άλας, και το οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται σκορπισμένο στην επιφάνεια του πλανήτη. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει στον Άρη!

Πολλοί πιστέυουν ότι ο Άρης ήταν μεν καλυμμένος από ωκεανούς πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, αλλά η χημεία τους ήταν πολύ διαφορετική από των ωκεανών της Γης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν άφησαν ίχνη. Οι ωκεανοί εξαφανίστηκαν όταν ακολούθησε μια κρύα, ξηρά περίοδος με ένα τμήμα του νερού να πηγαίνει υπόγεια και ένα άλλο να χάνεται στο διάστημα.

______________________

Εγγραφείτε στην bet365 καταθέστε €10* ή και περισσότερα και θα δικαιούστε μπόνους 100% της κατάθεσης που πληροί τις προϋποθέσεις, μέχρι το πολύ €100*.

Εγγραφή τώρα.





_____________________
Ασφάλειες Αυτοκινήτων | Laptops | Δημοπρασίες | Best Deals | Αξεσουάρ


Next previous home