Σας Προτείνουμε


Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Πόσο εφικτό είναι το ταξίδι στο... παρελθόν;

Δημοσιεύτηκε : 8/07/2011 |

Παρά τις εντυπωσιακές προόδους της επιστήμης, το ταξίδι πίσω στον χρόνο είναι, απ' ό,τι φαίνεται, όχι μόνο πρακτικά αλλά και θεωρητικά αδύνατο, όπως εξάλλου είχε υποστηρίξει με περισσή επιμονή ο Α. Αϊνστάιν πριν από έναν αιώνα.



Η διάψευση των φρούδων ελπίδων για μια μαγική τεχνολογική επιστροφή στο παρελθόν ήλθε πριν από μερικές ημέρες από μια πρωτοποριακή ερευνητική ομάδα φυσικών που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ (HKUST), υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Shengwang Du.

Μελετώντας και αναλύοντας τη συμπεριφορά μεμονωμένων φωτονίων, των σωματιδίων που συγκροτούν το φως, οι Κινέζοι ερευνητές φαίνεται πως επιβεβαίωσαν ένα θεμελιώδες αξίωμα της θεωρίας της σχετικότητας: κανένα υλικό σώμα (δηλαδή με μη μηδενική μάζα) δεν μπορεί να κινείται με ταχύτητα ίση ή μεγαλύτερη από αυτήν του φωτός.

Τι ακριβώς πέτυχαν; Κατάφεραν να μετρήσουν με ακρίβεια την ταχύτητα μεμονωμένων φωτονίων, διαπιστώνοντας ότι κανένα από αυτά δεν είναι σε θέση να υπερβεί την ταχύτητα του φωτός στο κενό. Το συμπέρασμα αυτό θέτει οριστικά τέλος στην πολυετή διαμάχη σχετικά με τη δήθεν «παραβατική» συμπεριφορά των μεμονωμένων φωτονίων.

«Το κάθε μεμονωμένο φωτόνιο, όπως και η ταχύτητα φάσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, υπακούει στο σχετικιστικό αξίωμα για την ταχύτητα του φωτός ως όριο», γράφουν στο σχετικό άρθρο. Για ακόμη μια φορά οι ερευνητικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις θεμελιώδεις επιστημονικές διαισθήσεις του Αϊνστάιν.

Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού «Physical Review Letters».

Αν λοιπόν ελπίζετε ότι κάποια μέρα θα καταφέρετε να γυρίσετε πίσω στον χρόνο για να διορθώσετε τα λάθη του παρελθόντος, τότε -για την ώρα...- θα απογοητευτείτε!

Πηγή: www.enet.gr

______________________

Εγγραφείτε στην bet365 καταθέστε €10* ή και περισσότερα και θα δικαιούστε μπόνους 100% της κατάθεσης που πληροί τις προϋποθέσεις, μέχρι το πολύ €100*.

Εγγραφή τώρα.





_____________________
Ασφάλειες Αυτοκινήτων | Laptops | Δημοπρασίες | Best Deals | Αξεσουάρ


Next previous home