Σας Προτείνουμε

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Αιγυπτιακή μούμια 3.500 ετών με... καρδιοπάθεια!

Δημοσιεύτηκε : 5/20/2011 |

Το ότι οι καρδιοπάθειες αποτελούν «σύντροφο» της ανθρωπότητας εδώ και χιλιάδες χρόνια αποδεικνύει μια νέα μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο Αλ Αζάρ στο Κάιρο και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ερβάιν.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες πέρασαν από αξονικό τομογράφο 52 μούμιες στο Κάιρο και στις ΗΠΑ. Όπως είδαν σε 44 περιπτώσεις εμφανίστηκαν ασβεστώσεις στις αρτηρίες, γεγονός που μαρτυρεί ύπαρξη απόφραξής τους.

Οι καρδιοπάθειες υπήρχαν και πριν τον σύγχρονο τρόπο ζωής!

Από αυτές, μια αιγύπτια πριγκίπισσα η οποία έζησε πριν από περισσότερα από 3.500 χρόνια, αποτελεί πλέον το αρχαιότερο γνωστό παράδειγμα ασθενούς με καρδιοπάθεια. Το νέο αυτό εύρημα καταρρίπτει τον μύθο σύμφωνα με τον οποίο τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν «προϊόν» των σύγχρονων κοινωνιών.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η αθηροσκλήρωση των αρτηριών υπήρχε πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια» ανέφερε ο Αντέλ Αλάμ, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αλ Αζάρ που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης. «Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον σύγχρονο πολιτισμό για την εμφάνιση των καρδιοπαθειών» προσέθεσε ο καθηγητής.

Ανάμεσα στις μούμιες που εξέτασαν οι επιστήμονες υπήρχε και εκείνη της αιγύπτιας πριγκίπισσας Αχμόζ – Μεριέτ – Αμόν, η οποία έζησε στις Θήβες (το σημερινό Λούξορ) γύρω στο 1550 π.Χ και πέθανε σε ηλικία περίπου 40 ετών. Η τομογραφία της συγκεκριμένης μούμιας έδειξε εναποθέσεις ασβεστίου σε δύο κύριες στεφανιαίες αρτηρίες, γεγονός που της «χαρίζει» τον τίτλο της αρχαιότερης γνωστής μούμιας με καρδιοπάθεια. Τόσο ο πατέρας όσο και ο αδελφός της Αχμόζ-Μεριέτ- Αμόν ήταν φαραώ.

"Ιατρική" θεραπεία με βότανα και μέλι;

Ο δρ Αλάμ αμφιβάλλει σχετικά με το αν η πριγκίπισσα έλαβε κάποια θεραπεία για το πρόβλημά της στην εποχή που έζησε, εκτός ίσως από τη λήψη κάποιων ειδικών βοτάνων ή μελιού. «Εάν ήταν ασθενής μου σήμερα, θα ήταν απαραίτητο να υποβληθεί σε εγχείριση ανοικτής καρδιάς» σημείωσε ο καθηγητής. Συμπλήρωσε ότι οι αποφραγμένες αρτηρίες της πριγκίπισσας έμοιαζαν πολύ με την εικόνα που παρουσιάζουν οι αρτηρίες με αθηρωμάτωση των σύγχρονων Αιγυπτίων.

Λιπαρά, έλλειψη άσκησης και... το στρες της εξουσίας!

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι την εποχή που έζησε η πριγκίπισσα στις βασιλικές αυλές ήταν διαθέσιμα το χοιρινό κρέας, το αρνίσιο κρέας, το κρέας της αντιλόπης αλλά και της πάπιας. Οι Αιγύπτιοι δεν έτρωγαν πολύ ψάρι αλλά κατανάλωναν πολλά και διαφορετικά φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον πιθανότατα χρησιμοποιείτο εκείνη την εποχή αλάτι για τη συντήρηση των τροφίμων. Ετσι πιθανότατα οι καρδιοπάθειες αποτελούσαν το αποτέλεσμα της πλούσιας σε λίπη διατροφής αλλά και της έλλειψης άσκησης στην αιγυπτιακή ελίτ.

Παράλληλα και άλλοι παράγοντες όπως το στρες της εξουσίας ή ακόμη και γενετικά αίτια ήταν αυτά που έκαναν τους βασιλείς της Αιγύπτου πιο ευάλωτους στα καρδιολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο μέσος Αιγύπτιος της εποχής ο οποίος δεν ακολουθούσε τόσο «λιπαρή» διατροφή δεν διέτρεχε τον ίδιο κίνδυνο καρδιοπαθειών με τους βασιλείς της χώρας του.

Πηγές: AP (Dr Michael Miyamoto), www.tovima.gr

______________________

Εγγραφείτε στην bet365 καταθέστε €10* ή και περισσότερα και θα δικαιούστε μπόνους 100% της κατάθεσης που πληροί τις προϋποθέσεις, μέχρι το πολύ €100*.

Εγγραφή τώρα.

_____________________
Ασφάλειες Αυτοκινήτων | Laptops | Δημοπρασίες | Best Deals | Αξεσουάρ


Next previous home