Σας Προτείνουμε

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Τουνγκούσκα: γιατί δε βρέθηκε ποτέ κρατήρας;

Δημοσιεύτηκε : 2/03/2012 |

Τι συνέβη το πρωινό της 27ης Ιουνίου του 1908 στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας; Σύμφωνα με τις περιγραφές των κατοίκων που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, αρχικά παρακολουθούσαν ένα κυκλικό αντικείμενο στον ουρανό που έλαμπε με λευκό φως και είχε ουρά.


Και ενώ διέσχιζε τον ουρανό για περίπου 15’, ξαφνικά μετατράπηκε σε πύρινη σφαίρα που κατέπεσε σε ερειπωμένο δάσος καταστρέφοντας ακαριαία μία έκταση μεγαλύτερη των 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ η φωτιά που ξέσπασε διήρκεσε για εβδομάδες καίγοντας άλλα 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Για το ενδεχόμενο να οφείλεται σε πτώση μετεωρίτη είχan μιλήσει στο pyles.tv και την Όλγα Τάντου οι κ.Βασίλειος Τριτάκης, Καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Διευθυντής Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, και κ.Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης, Πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

"Φυσιολογικό το ότι δεν βρέθηκε κρατήρας"

Βασίλειος Τριτάκης:. "Όταν οι μετεωρίτες μπούνε μέσα στην ατμόσφαιρα, αναφλέγονται λόγω της τριβής τους με τα μόρια της, υπερθερμαίνονται και κάποια στιγμή εκρήγνυνται. Εκρήγνυνται δηλαδή πριν φτάσουν στη Γη.

Ένα ποσοστό των κομητών αυτών φτάνει στη Γη και χτυπάει επάνω τους και δημιουργεί τον γνωστό κρατήρα. Και κυρίως οι κομήτες εκείνοι έχουν πυρήνα μεταλλικό. Αλλά δεν είναι όλοι οι κομήτες έτσι. Είναι και κομήτες πετρώδεις, είναι και κομήτες οι οποίοι είναι από πιο εύθραυστο υλικό οι οποίοι όταν φτάνουνε σε ένα ύψος λόγω της θερμότητος εκρήγνυνται. Διαλύονται. Το ίδιο συνέβη και στην Τουνγκούσκα.

Και μάλιστα έχει υπολογιστεί για τον συγκεκριμένο κομήτη της Σιβηρίας (οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τις διηγήσεις των κατοίκων και από έμμεσες παρατηρήσεις) ότι πρέπει να ήταν ένα κομμάτι γύρω στα 60 μ. διάμετρο το οποίο εξερράγη στα 8 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης. Επομένως, για αυτό ακριβώς και δεν προκάλεσε κρατήρα. Όμως τα αποτελέσματα της έκρηξης έκαναν τις γνωστές καταστροφές."

"Ήταν σαν να έγινε ένας πολύ δυνατός σεισμός!"

Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης: "Είναι γεγονός ότι δεν βρέθηκε κρατήρας στην Τουνγκούσκα. Ένας τουλάχιστον κρατήρας μεγάλος, έπρεπε να είναι πολύ μεγάλος , δεν βρέθηκε. Οι θεωρίες που υπάρχουν είναι ότι ήταν πραγματικά ένας μεγάλος μετεωρίτης, ένας αστεροειδής, ο οποίος όμως εξερράγη και συμβαίνει αυτό σε πολλούς μετεωρίτες, εξερράγη μερικά μέτρα, μερικά έστω χιλιόμετρα, πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Είναι οι λεγόμενες βολίδες αυτές, σε μικρότερο μέγεθος βέβαια που παρατηρούνται, και λόγω της θερμοκρασίας της μεγάλης που αναπτύσσεται από την προστριβή τους στα μόρια της ατμόσφαιρας, εκρήγνυται και τα θραύσματα πέφτουν μετά στη Γη σαν φωτοβολίδες.

Στις αποστολές που ακολούθησαν, οι ερευνητές μίλησαν με κατοίκους της περιοχής και ένας μάλιστα , ο οποίος βρίσκονταν 65 χιλιόμετρα μακριά, είπε ότι: "Την ημέρα εκείνη, την ώρα εκείνη, ήρθε ένα κύμα ωστικό και μ’ έριξε κάτω. Ούτε κατάλαβα πώς συνέβη. Άκουσα ένα πολύ δυνατό κρότο και ένιωσα μια τρομακτική ώθηση, μια δύναμη, που με έριξε κάτω!" Τόσο μεγάλο ήταν το κύμα το ωστικό το οποίο δημιουργήθηκε από τον μετεωρίτη αυτόν.

Είναι σαν σεισμός. Είναι είδος σεισμού που προέρχεται όμως από το κύμα του αέρος. Λοιπόν, το κύμα αυτό ήταν αρκετά δυνατό, τόσο που όπως είπα έριξε και έκαψε όλα τα δέντρα, και σε πολλά χιλιόμετρα μακριά ακτινοειδώς βρέθηκαν πολλά χαλάσματα. Ήταν ένα γεγονός μεγάλο. Ήταν τόσο ισχυρό το ωστικό κύμα που έκανε δύο φορές το γύρο της Γης.

Υπάρχει και η 2η θεωρία ότι δεν επρόκειτο για μετεωρίτη απλώς, αλλά για έναν κομήτη. Ίσως αυτό είναι πιο ενδεικτικό, πιο σωστό λόγω του ότι ο κομήτης δεν έχει ενιαίο σχήμα, ενιαία δομή, ώστε ολόκληρο κομμάτι να πέσει πάνω στη Γη. Αλλά αποτελείται από έναν κεντρικό πυρήνα, από την κεφαλή, από την κόμη, και από την ουρά. Ολόκληρος λοιπόν αυτός ο κομήτης εάν έρχονταν εκείνη την ώρα προς τη Γη, μπορούσε να πέσει πάνω στην επιφάνεια της, αλλά με τον τρόπο που περιέγραψα πρωτύτερα. Τα μόρια όμως, του κομήτη είναι ηλεκτρισμένα, και λόγω της τριβής τους με την ατμόσφαιρα, ηλεκτρίζονται, και πραγματικά μπορούν να προκαλέσουν ακτινοβολία. Άλλωστε, κοσμική ακτινοβολία έρχεται από ολόκληρο το σύμπαν. Πολύ δε περισσότερο από έναν τέτοιον κομήτη".

______________________

Εγγραφείτε στην bet365 καταθέστε €10* ή και περισσότερα και θα δικαιούστε μπόνους 100% της κατάθεσης που πληροί τις προϋποθέσεις, μέχρι το πολύ €100*.

Εγγραφή τώρα.

_____________________
Ασφάλειες Αυτοκινήτων | Laptops | Δημοπρασίες | Best Deals | Αξεσουάρ


Next previous home