Σας Προτείνουμε


Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τα όνειρα και οι σκέψεις μας σε ταινία

Δημοσιεύτηκε : 9/27/2011 |

Χρησιμοποιώντας την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου (fMRI), που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα, μια επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ κατάφερε να δει τι σκέφτονταν οι εθελοντές που έπαιρναν μέρος στα πειράματα.

Πιο συγκεκριμένα εθελοντές κλήθηκαν να δουν βιντεοκλίπ και οι ερευνητές κατάφεραν να αναπαράγουν σε μια οθόνη σκηνές από τα βίντεο όπως αυτές είχαν καταγραφεί στο μυαλό των εθελοντών.

Πως έγινε αυτό; Κατά τη διάρκεια της ταινίας οι επιστήμονες μέτρησαν τη ροή του αίματος στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος λαμβάνει τα νευρικά ερεθίσματα από τα δύο μάτια, ενοποιώντας τα σε μια πλήρη εικόνα και μεταφράζοντάς τα σε μεγέθη, μορφές, αντικείμενα και χρώματα.

Αναλύοντας τα δεδομένα αυτά, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα λογισμικό που μπορούσε να αποκωδικοποιεί τα σήματα στον οπτικό φλοιό και να τα ανακατασκευάζει σε εικόνες.

Για να ξεκαθαρίσουμε όμως, οι ερευνητές δεν έβλεπαν στην οθόνη να αναπαράγεται ακριβώς το βίντεο, αλλά θολές εικόνες σχημάτων, αντικειμένων και κίνησης οι οποίες όμως επιβεβαιώθηκε ότι συνδέονταν με το περιεχόμενο των σκηνών που παρακολουθούσαν οι εθελοντές.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως η ανάπτυξη συστημάτων που θα αναπαράγουν σκέψεις και όνειρα είναι σε αρχικό στάδιο, ωστόσο αν τελικά κάνει την εμφάνισή του ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούμε να δούμε τις σκέψεις, τις αναμνήσεις, ίσως ακόμη και τα όνειρα των ανθρώπων.

Τα οφέλη φυσικά θα είναι πολλά και για την επιστήμη, καθώς θα επιτευχθεί επικοινωνία με άτομα που δεν μπορούν να εκφραστούν ή ακόμα και σε ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως έστω και σε «βρεφικό» στάδιο, έχει αρχίσει να δημιουργείτε η τεχνολογία καταγραφής της σκέψης.

______________________

Εγγραφείτε στην bet365 καταθέστε €10* ή και περισσότερα και θα δικαιούστε μπόνους 100% της κατάθεσης που πληροί τις προϋποθέσεις, μέχρι το πολύ €100*.

Εγγραφή τώρα.





_____________________
Ασφάλειες Αυτοκινήτων | Laptops | Δημοπρασίες | Best Deals | Αξεσουάρ


Next previous home