Σας Προτείνουμε


Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Η Φανουρόπιτα και ο συμβολισμός της.

Δημοσιεύτηκε : 8/27/2011 |

Τον Άγιο Φανούριο έκανε αρκετά δημοφιλή η παρήχηση του ονόματός του προς το φαίνω= φανερώνω. Είναι ο Άγιος που στη συνείδηση των πιστών φανερώνει τα χαμένα αντικείμενα ή ακόμη και την χαμένη τύχη. Συχνά οι άνθρωποι που έχουν χάσει κάτι τάζουν στον Αγιο μία πίττα -την γνωστή φανουρόπιτα- και συνοδεύουν το αίτημα τους με συγκεκριμένες ευχές.


Η πεποίθηση ότι ο Αγιος φέρνει την καλή τύχη στον άνθρωπο που θα φτιάξει την φανουρόπιτα, είναι πολύ ισχυρή ακόμη και στις μέρες μας! "Του φανερώνει το δρόμο τον καλό. Του φέγγει ο Άγιος Φανούριος", λέει χαρακτηριστικά ο λαός.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας μάλιστα, ο Άγιος μπορεί να φανερώσει στην κάθε ανύπαντρη κοπέλα το μέλλοντα σύζυγό της! "Οι ανύπαντρες κοπέλες που θέλουν να παντρευτούν ετοιμάζουν φανουρόπιτα για να φανερωθεί ο υποψήφιος γαμπρός". Στη Σκιάθο "πίτα στον Άγιο τάζουν και οι γυναίκες που τον παρακάλεσαν να τους φανερώσει το γαμπρό που θα κάμουν στην κόρη τους". Στη Φλώρινα, η φανουρόπιτα (που την πάνε οι ελεύθερες κοπέλες στην εκκλησιά) χρησιμοποιείται ως ονειρομαντικό μέσον με ένα κομμάτι που βάζουν κάτω απ'το προσκέφαλο (ο Άγιος θα φανερώσει το μέλλοντα σύζυγο).

Η φανουρόπιτα και ο συμβολισμός της!

Αν και με βάση την κοινή λογική είναι αφελές να περιμένει κανείς από μία... πίτα να του φέρει όσα έχασε στη ζωή του, παρά το ότι είμαστε υπέρμαχοι της σκληρής προσπάθειας για να αλλάξει ο καθένας μας την τύχη του, εντούτοις οφείλουμε να σεβαστούμε την λαϊκή παράδοση που ακολουθούν χιλιάδες άνθρωποι.

Πρέπει όμως να τονίσ0υμε ότι η Φανουρόπιτα, δεν αναφέρεται σε κανένα κείμενο της εκκλησίας, δεν σχετίζεται με τον Αγιο Φανούριο, αλλά αποτελεί πλέον μία πίστη που περνάει από γενιά σε γενιά απλά και μόνο επειδή το όνομα Φανούριος παραπέμπει στο "φανερώνω"!

Τρόπος παρασκευής της Φανουρόπιτας

Η πίτα αυτή παρασκευάζεται με επτά (και σε κάποιες περιοχές με εννιά υλικά)! Η επιλογή των αριθμών αυτών δεν είναι καθόλου τυχαία, μια και είναι γνωστός ο ρόλος των αριθμών στις μαντικές και μαγικές πρακτικές. Τα επτά ή εννιά υλικά φαίνεται να ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη δύναμη της πίτας η οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να μοιραστεί σε φίλους, γνωστούς ή πιστους που θα συναντήσετε στην εκκλησία την παραμονή αλλά και την ημέρα γιορτής του Αγίου Φανουρίου, δηλαδή 26 και 27 Αυγούστου (διαβάστε περισσότερα για τον Αγιο και το βίο του).

Αν και υπάρχουν δεκάδες συνταγές και παραλλαγές, μέσα από το pyles.tv θα σας δώσουμε μία συνταγή που συνηθίζεται στη Δράμα:

ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι λάδι.
1 ποτήρι ζάχαρη.
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι.
1 κουταλιά κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
3 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλιά κανελογαρύφαλα
1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
1/2 ποτήρι μαύρες σταφίδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με τα υπόλοιπα υλικά. Αδειάζουμε το χυλό σε ταψί Νο 28 και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45-50 λεπτά. Όταν κρυώσει λίγο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και ττην κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.

Πηγές: Νίκος & Μαρία Ψιλάκη, "Το ψωμί των Ελλήνων και τα γλυκίσματα της λαϊκής μας παράδοσης"- Γ.Α.Μέγας, "Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας"-
Βασίληw Λαμνάτοw, "Οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας"

______________________

Εγγραφείτε στην bet365 καταθέστε €10* ή και περισσότερα και θα δικαιούστε μπόνους 100% της κατάθεσης που πληροί τις προϋποθέσεις, μέχρι το πολύ €100*.

Εγγραφή τώρα.





_____________________
Ασφάλειες Αυτοκινήτων | Laptops | Δημοπρασίες | Best Deals | Αξεσουάρ


Next previous home