Σας Προτείνουμε


Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Νέα διαρρέοντα έγραφα αναφέρουν το σκληρό παζάρι των τούρκων με τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Δημοσιεύτηκε : 5/11/2011 |

Ο πρώην U. S. Πρόεδρος George W. Bush πρόσφερε στην Τουρκία πάνω από 24 δισεκατομμύρια δολάρια για να έχει μαζί της στα σχέδια επίθεσης κατά του Ιράκ.....

Κύρια αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν να είχαν την υποστήριξη μιας λεγόμενης" βόρειο επιλογή ", όταν τα αμερικανικά στρατεύματα θα εισβάλουν στο βόρειο Ιράκ. Δυνάμεις από την Τουρκία θα συμμετέχουν σε ισότιμη βάση με άλλες χώρες του λεγόμενου συνασπισμού των προθύμων. Επιπλέον, οι ΗΠΑ απαίτησε, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να πετούν πάνω από τουρκικό έδαφος πολεμικά αεροσκάφη.

Το σχέδιο επίθεσης των ΗΠΑ θα απαιτούσε μια σαφής υποστήριξη από την τουρκική κυβέρνηση. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά σε αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ και της Δυτικής Ευρώπης, η απροθυμία και η αντιπολίτευση για πόλεμο είναι μεγάλη. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, όμως η Τουρκία ήταν σε μια μοναδική θέση, και τρεις μήνες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, Αμερικανός διπλωμάτης κινητοποιήθηκε για να πείσει την Τουρκία.

Αναφέρετε ότι ο πρόεδρος George W. Bush απέστειλε τον Δεκέμβριο του 2002 τον υφυπουργός Άμυνας του Paul Wolfowitz στην Άγκυρα. ζητώντας από την τουρκική πλευρά έναν συνομιλητή τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο Robert Pearson, παρουσίασε μια πρόσφορα για την Τουρκία, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με Κογκρέσο για ένα συνολικό πακέτο βοήθειας προς την Τουρκία σε περίπτωση που συμμετέχει στον πόλεμο.

Αν η Τουρκία έδινε το πράσινο φως για τα σχέδια των ΗΠΑ θα είχαν:

Δύο δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο πάνω από δύο χρόνια στο στρατιωτικό και πολιτικό ενισχύσεων.
Τιμές για ένα δισ. δολάρια σε πετρέλαιο.
Έως και 500 εκατομμύρια δολάρια για αγορές στις ΗΠΑ τουρκικών προϊόντων.
Ένα πακέτο συνολικής αξίας πάνω από 24 δισεκατομμύρια .

Επιπλέον, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν επίσης την επιθυμία της Τουρκίας για μια ημερομηνία για διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο τούρκικος σκεπτικισμός έναντι στο πόλεμο κατά του Ιράκ συνδεόταν με το κουρδικό ζήτημα. Η Τουρκία έχει ένα κουρδικό πληθυσμό 15 εκατομμυρίων, και βρίσκετε εδώ και πολύ καιρό σε σύγκρουση με το κουρδικό PKK .Ταυτόχρονα, ο κουρδικός πληθυσμός ήταν ισχυρός και πλούσιος σε πετρέλαιο βόρεια του Ιράκ.

Εάν ο Σαντάμ Χουσεΐν έπεφτε, η Τουρκία φοβόταν ότι το Ιράκ θα κατέρρεε και ότι ένα κουρδικού κράτους θα δημιουργούταν στο βορρά.

ΗΠΑ προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους Τούρκους, με σαφείς εγγυήσεις:

Να μην υπάρχει ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.
Τα δικαιώματα του πληθυσμού θα πρέπει να διασφαλιστούν.
Η σημαντικές βόρειες πόλεις Ιράκ Κιρκούκ και της Μοσούλης θα πρέπει να ελέγχονται σε εθνικό επίπεδο.
Ο έλεγχος των εσόδων από το πετρέλαιο πρέπει να ανήκει στις εθνικές αρχές.
Πάρα τις μεγάλες υποσχέσεις παρά ταύτα, σύμφωνα με τα πρακτικά η Τουρκία δεν ήταν ικανοποιημένη με την προσφορά.

Οι Τούρκοι ανέφεραν ότι τα χρήματα ήταν λίγα και χρειαζόταν πάνω από 140 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιείται όταν χρειαστεί να αποζημιωθεί η Τουρκία για τυχόν ζημίες που θα υποστεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Η τουρκική εκπρόσωποι εκτίμησαν ότι το κόστος του πολέμου θα ανέλθει αρχικά σε 47 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία τόνισε το κατεπείγων και έδωσε στην Τουρκία μια εβδομάδα για να αποφασίσει. Μετά τη συνάντηση, οι συμμετέχοντες είχαν την υποχρέωση να κρατήσουν τα ποσά και τα πρακτικά της συνεδρίασης μυστικά. Το μόνο πράγμα που θα έβγαινε στα μέσα ενημέρωσης ήταν ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμη να στηρίξουν την Τουρκία.
Τον Μάρτιο του 2003 το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε με μικρή απόκλιση να στήλη περισσότερους από 60.000 στρατιώτες στο Ιράκ.
Ερευνητής στο Peace Research Institute, ο Pinar Tank, δεν εκπλήσσεται από το πακέτο βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Τουρκία. "Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι υπήρξε παζάρι πίσω από τα παρασκήνια ", δήλωσε ο Pinar Tank.

Για περισσότερες πληροφορίες
http://www.aftenposten.no/

______________________

Εγγραφείτε στην bet365 καταθέστε €10* ή και περισσότερα και θα δικαιούστε μπόνους 100% της κατάθεσης που πληροί τις προϋποθέσεις, μέχρι το πολύ €100*.

Εγγραφή τώρα.





_____________________
Ασφάλειες Αυτοκινήτων | Laptops | Δημοπρασίες | Best Deals | Αξεσουάρ


Next previous home